próba
PRÓBA
május 26, 2017
szabásminta gyorskereső üzemmód
SZABÁSMINTA GYORSKERESŐ ÜZEMMÓD
május 29, 2017

SZABÁSMINTÁK FELFEKTETÉSE

szabásminták felfektetése

Nem érdemes a kelmét pazarolni: a munkafüzetben minden modellhez a kiszabadó részek gazdaságos (és helyes irányú) elhelyezését bemutató rajz tartozik. Ettől csak akkor érdemes eltérni, ha nem a modell eredeti anyagából, azaz például dupla (140-150 cm) széles anyag helyett szimpla (70-80 cm) széles kelméből dolgozunk.

1. Ha a kelme dupla széles, legtöbbször hosszában félbehajtott anyagból szabunk, ekkor általában az anyag színe van belül. Ha egyrétegű anyagból szabunk, általában az anyag fonákja fordítjuk felfelé. Így a kontúrvonalak, varrásjelek az anyag fonákjára kerülnek. Ez részben azért kedvező, mert csúfítjuk el az anyag színét a különböző jelölésekkel. Még fontosabb, hogy mivel általában színt színére fordítva varrjuk össze a kiszabott részeket, varrás közben így könnyebben figyelemmel kísérhető a szabásminta felrajzolt kontúrja, illetve a varráshoz szükséges egyéb jelölések.

2. Azt a burda szabásmintát, amelyiknek a kontúrját a felfektetési rajzon folyamatos vonal jelzi, mindig írott oldalával felfelé fektessük fel az anyagra.