fércelés
FÉRCELÉS
május 26, 2017
közbélés
KÖZBÉLÉS
május 26, 2017

FLITTERES ANYAGOK VARRÁSA

flitteres anyagok

A flitteres anyagok néha próbára teszik a türelmet. Kezelésük, szabásuk és varrásuk többek közt attól függ, hogy a flittert milyen technikával és milyen alapra rögzítették. Az alap lehet rugalmas (például dzsörzé), ill. hagyományosan szövött (legtöbbször organza vagy muszlin, vagy hálós szerkezetű). A rögzítés felvarrással, ragasztással vagy préseléssel történik. Mindegyik típusra érvényes szabály, hogy a férceléshez vékony tűt és vékony varrócérnát használjunk. A kényes flitteres anyagot mindig ép hegyű, vékony (70-es) varrógéptűvel varrjuk. A varrás közben megsérült, lepattant vagy széttört flittereket az anyag maradékáról óvatosan leválasztott példányokkal pótolhatjuk: a hiányzó flittereket azonos színű vékony varrócérnával vagy áttetsző nejloncérnával varrjuk fel.
Ugyanakkor összevarrás után a flitteres anyagok varrásráhagyásáról érdemes lefejteni a flitterezést, hogy könnyebben és simábbra vasalhassuk le a varrás vonalát.
A flitteres anyagot csak mérsékelten meleg vasalóval (műszál fokozat), fonákjáról, száraz vasalóruhán keresztül szabad vasalni: magas hő hatására a flitter elszíneződhet, vagy megolvadhat. Vasalás előtt maradékon feltétlenül végezzünk vasaláspróbát.