LAPOSVARRÁS
november 6, 2017
LAKKANYAGOK VARRÁSA
november 8, 2017

CIPZÁR RÖVIDÍTÉSE

Ha csak a hasítéknál hosszabb cipzár van kéznél, és nincs kedved elszaladni a megfelelőért, kétféle módszerrel veheted rövidebbre.

Fémcipzárakat

Alulról és felülről egyaránt rövidíthetsz. A felső rövidítéshez mérd le a hasíték hosszát, és a cipzár alsó végétől kiindulva jelöld át a cipzár pántjára. Nyisd szét a cipzárt, a kocsiját húzd le, és fogóval kissé meglazítva emeld ki a cipzár textilpántjából a két felső zárófogat. A bejelölt szükséges hosszúság fölött 1 centiméterrel vágd le a cipzárt, szedd ki a jelölés fölötti fémfogakat, majd bejelölt magasságban illeszd vissza a cipzár pántjába a felső zárófogakat. Fogó segítségével rögzítsd úgy, hogy a cipzár kocsija ne futhasson túl rajta. Alulról úgy rövidítheted, mint a műanyag cipzárakat.

Műanyag cipzárakat

Elsősorban alulról rövidíthetsz. Ehhez a kevesebb fáradtságot igénylő megoldáshoz zárd össze a cipzárt, és felülről mérd rá a hasíték hosszát a pántjára. A szükséges hosszúság jele alatt 1,5 centiméterrel vágd le a cipzárt. Szétnyitás nélkül férceld a helyére és (a varrógép cipzárbevarró talpával) varrd be. A hasíték alsó végén, a cipzár fogazatán is többször átvarrva készíts reteszt, és apró kézi öltésekkel erősítsd meg. Végül szedd ki a cipzár hasíték alatti részéből a fölösleges fogazatot.