bársony varrása
BÁRSONY VARRÁSA
május 26, 2017
bőr és műbőr
BŐR ÉS MŰBŐR
május 26, 2017

BEHÚZÁS

behúzás

Lehet sűrűbb vagy ritkásabb, célja mindig ugyanaz: az anyag redőzése, bőségének összefogása. Jellegzetesen behúzásos technikával készülnek például a fodrok.
Az alábbiakban egy behúzott derekú szoknyával mutatjuk be a munkamenet.
A varrógép talpának szélességében nagy öltésekkel egymástól mintegy 2-3 milliméter távolságban kétszer varrjuk végig a szoknyarész felső szélét.
A két alsó szál végeit összefogva húzzuk be az anyagot a szükséges méretre, a cérnák végét rögzítésként csavarjuk a varrás vonalára merőlegesen beszúrt gombostűre.
Egyenletesen osszuk el a szoknyarész behúzott bőségét, majd a két behúzó varrás között, pontosan a jelölt varrásvonalon haladva varrjuk a behúzott szoknyát a felsőrész alsó széléhez. Fontos: ha behúzott és sima részeket varrunk össze, mindig a behúzott anyag legyen felül, így varrás közben egy kisolló vagy nagyobb varrótű hegyével apróbb szakaszonként kicsit még korrigálhatjuk a behúzás sűrűségét, egyenletességét.
Összevarrás után húzzuk ki a behúzáshoz használt segédszálakat.
Ötlet: ha nagyobb darab anyagot szeretnénk behúzni, osszuk fel kisebb részekre a teljes hosszúságot és szakaszonként húzzuk be.