Burda Gasztro
BURDA GASZTRO 2012/06
április 6, 2017
Burda gasztro
BURDA GASZTRO 2012/08
április 8, 2017

BURDA GASZTRO 2012/07

Burda gasztro

Császár az asztalodnál

Először is oszlassunk el egy közkeletű félreértést: a világ egyik legnépszerűbb salátakompozíciójának Julius Ceasarhoz semmi köze! Hasonlóan lapunk jazzkorszak-kollekciójához, a Ceasar saláta eredete is a mozgalmas húszas évekbe nyúlik vissza. És mint a konyhában oly sok kiváló fogást, ennek a világszerte népszerű ételnek a receptjét is kényszer hatására a kreativitás diktálta. A gasztrotörténelem szerint először egy Caesar Cardini nevű amerikai vendéglős adta asztalra, egy számára kiemelkedően szerencsés napon, amelyen olyan sokan tértek be az éttermébe, hogy konyhája csaknem mindenből kifogyott. Mit volt mit tenni, Cardini gyorsan összekomponálta mindazt, amije még raktáron volt. Azóta is a római saláta, a fokhagyma, a kenyérkocka, a parmezán, az olívaolaj, a tojássárgája és a Worcestershire mártás adja a Ceasar saláta alapját. Az idők során a séfek és a háziasszonyok számos variációval fejlesztették tovább Cardini receptjét. Nagyon finom lesz, ha a salátaöntetbe egy doboz villával krémesre szétnyomkodott szardellafilét keverünk: ekkor természetesen kevesebb olívaolaj is elég. Szokás csíkokra vágott pirított csirkemellet vagy olajban kisütött apró rákokat keverni a Ceasar salátába.  Ha könnyű vacsoraként önállóan kínáljuk, néhány főtt tojást is tehetünk mellé.

Burda gasztro

Megveszem a recepteket tartalmazó lapszámot a webshopban:

Burda borító